Gheorghe Isvoranu•Dupa ce au facut foame timp de doua saptamini, angajatii caselor de copii din municipiul Iasi si-au primit lefurile abia ieri. Tensiunea in rindul celor care lucreaza in centrele de plasament este in continua crestere. Criza economica prin care trec aceste institutii a fost declansata din momentul trecerii finantarii caselor de plasament la primarii.
De asemenea, prin desfiintarea consiliilor de administratie si a sindicatelor din casele de copii, Directia pentru Protectia Copilului a reusit sa puna pumnul in gura angajatilor. Cu toate acestea, casele de copii se afla in continuare sub umbrela organizatiilor sindicale din invatamint. "Vom deschide un conflict de munca separat pentru casele de copii", a promis liderul Gheorghe Isvoranu. In momentul de fata angajatii intocmesc lista cu revendicari, lista ce va fi inminata Directiei pentru Protectia Copilului. "Am luat salarii cu doua saptamini intirziere. Asa ceva este inadmisibil. Si asa salariul mediu in casele de copii nu depaseste 1 milion de lei. Oamenii traiesc de la o zi la alta, iar copii din centre nu au ce minca", a precizat Maria Popa, liderul sindical de la Casa de Copii Bucium.
Din cauza lipsei de bani cu care se confrunta centrele de plasament, majoritatea societatilor cormerciale - furnizorii principali de alimente, cum ar fi Lactis sau Comtom Tomesti, refuza sa mai crediteze casele de copii. "Infioratoare este situatia studentilor care stau la casele de copii. La Bucium locuiesc opt studente. In momentul de fata nu au nici ce minca. Statul nu le mai da nimic", a mai adaugat Maria Popa. Profesorii angajati si-au pierdut majoritatea sporurilor salariale prevazute in Statul Cadrelor Didactice, acest lucru ducind la diminuarea consistenta a lefurilor.
In concluzie, angajatii din casele de copii cer reinfiintarea consiliilor de administratie, respe