•Incepind cu anul 1990, ROMTELECOM a instalat o serie de centrale telefonice digitale moderne care ofera abonatilor conectati la ele un numar de servicii suplimentare. Asa dupa cum a mentionat Elena Mihaila, sef Serviciu Relatii cu Publicul din cadrul Directiei de Telecomunicatii Iasi, cel mai solicitat serviciu suplimentar ramine "restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare".
Apelind la acest serviciu, abonatii si cei carora acestia le incredinteaza parola pot efectua convorbiri interurbane, internationale sau pe numere facturate in regim de tarif majorat cu numerotatia de forma: 89X.XX.XX.
Accesul la acest serviciu se poate obtine in zece zile de la depunerea de catre titularul postului telefonci a cererii care trebuie sa contina seria si numarul buletinului de identitate, tipul aparatului telefonic de care dispune si parola formata din patru cifre.
De mentionat si retinut ca serviciul "Restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare" este gratuit, adica nu se percep tarife de instalare, nici de abonament si nu se inregistreaza impulsuri la activare. In schimb, pentru schimbarea sau comunicarea parolei la cererea abonatului se percep tarife.
Modul de operare pentru utilizarea serviciului
Introducerea, activarea, verificarea, dezactivarea si modificarea parolei deja introduse se face de catre abonat, de la propriul aparat telefonic in urma activarii serviciului de catre operator pe baza cererii depuse. Pentru efectuarea operatiei dorite, abonatul trebuie sa ridice receptorul sa astepte tonul si apoi sa formeze pe rind combinatia necesara.
Prescurtarile folosite in continuare au urmatoarea semnificatie:
T - Ton de disc; M - Mesaj; SR - Tipul restrictiei;
VXYZ - O combinatie de patru cifre alese de abonat ce reprezinta parola;
SR: cifrele 01 asigura restricti