Dr. Constantin Gaucan - Clinica de implantologie si parodontologie Gaudent - "Operatia de implant nu este deloc dificila. A doua zi, pacientul e bun de treaba".
- D-le doctor, suntem mandatarii cititorilor nostri, care vor sa afle amanunte despre implantul dentar. Termenul este la moda, dar semnificatia lui ramane neclara. In marea majoritate a cazurilor, procedeul este considerat un mijloc de corectie estetica: obtinerea de dinti frumosi.
- Povestea asta cu marii actori americani care si-au facut implante si de aceea zambesc frumos, este un mit. Dintii nu se pot scoate in orice imprejurare ca sa fie inlocuiti prin implant. Implantul dentar reprezinta ultimul castig al stomatologiei in domeniul restaurarii arcadelor dentare. El rezolva doar anumite situatii, nu este un simplu moft, nu poate fi facut oricand.
- In ce situatii se recomanda implantul dentar?
- Indicatiile majore sunt legate de o edentatie totala, mandibulara sau maxilara, in care proteza clasica nu sta. Cu ajutorul implantelor, aceasta proteza devine fixa, stabila.
- Cum se desfasoara o operatie de implant dentar?
- Operatia in sine nu este deloc dificila. Pacientul nu este scos din circuitul social sau de la locul de munca. A doua zi, este bun de treaba, ba au fost si cazuri cand, dupa operatie, pacientul a mers direct la serviciu.
- In ce consta, practic, implantul dentar?
- Implantul dentar este o operatie in doi timpi. Mai intai, se introduce in osul mandibulei sau al maxilarului implantul propriu-zis, care este o radacina artificiala, de diverse forme. Ele se acopera cu mucoasa, apoi sunt incorporate in tesutul osos, care creste in jurul lor. Dupa sase luni, cand radacina artificiala s-a contopit cu osul mandibular, i se adauga lucrarea protetica, respectiv dintii.
- Ce materiale se folosesc in imp