Pelerinaje transilvanene. Biserica din Densus. Miracolul este o notiune foarte contestata in societatea moderna, desi a insotit omenirea in toata istoria ei. Bineinteles, ne referim la miracolul divin si nu la maruntele si inselatoarele conjuncturi economice si politice, numite si ele cu multa emfaza...
Pelerinaje transilvanene
Biserica din Densus
Miracolul este o notiune foarte contestata in societatea moderna, desi a insotit omenirea in toata istoria ei. Bineinteles, ne referim la miracolul divin si nu la maruntele si inselatoarele conjuncturi economice si politice, numite si ele cu multa emfaza "miracole".
In bogata lume a bisericilor si manastirilor romanesti, exista anume locuri care au aceasta vocatie a miraculosului, care condenseaza in ele, in virtutea unor legi putin cunoscute, o forta tainica. Realitatea lor emana o anume iradiere, o taina care pare sa spuna ca Dumnezeu este mai aproape acolo ca-n alte parti. Densusul este un asemenea loc de har revarsat, cristalizat sub forma unui lacas sfant, cum putine mai sunt in lume. Biserica de la Densus este un loc in care crestinismul a ajuns la doar cateva secole dupa plecarea lui Iisus din aceasta lume. Aici isi afla inceputurile crestinismul de la Nord de Dunare, aici se afla sapate in piatra, zugravite pe peretii innegriti de vreme, primele dovezi ale vietii monahale romanesti, precum si file din istoria acestui popor.
Scapata cu adevarat miraculos de toate prigonirile care s-au abatut asupra Transilvaniei de-a lungul timpului, aceasta biserica este astazi cel mai vechi lacas de cult din piatra, ramas in picioare, in forma nealterata, din Romania si de la nord de Dunare. Situata intr-un loc incarcat de istorie, la doar cativa kilometri de legendara Sarmisegetuza, ea constituie un tezaur istoric foarte important pentru toti credinciosii romani.
Intalni