De ieri, la Iasi a luat fiinta Centrul pentru Refugiati Moldova.
Proiectul demarat in urma cu citiva ani este initiativa Fundatiei "Satul Romanesc" si, in acelasi timp, este finantat de catre Fundatia pentru o Societate Deschisa. Activitatea acestui centru se va baza pe colaborarea dintre organismele guvernamentale, respectiv Unitatea Militara de Graniceri, Directia Generala a Politiei de Frontiera, straini, probleme de migrari si pasapoarte, Directia Generala a Vamilor, prefecturi si organisme neguvernamentale preocupate de problematica refugiatilor.
"Rolul nostru este de a gasi caile de comunicare si de a crea cadrul necesar unui dialog uman intre autoritati si refugiati si de a-i sprijini pe acestia in lungul lor efort de integrare. In aceste conditii, ginditi-va la cei ce vin din Pakistan, Somalia sau Bangladesh, Iugoslavia, unde toti stim ce se intimpla. Nu toti cei care solicita statutul de refugiat sint raufacatori sau oameni pusi pe imbogatire", a declarat dr. Angelica Vieru, directorul Centrului pentru Refugiati Moldova.
Precizam ca, in 1991-1998, aproximativ 5000 de persoane au cerut azil politic in Romania. Provenienta acestora este variata, cum ar fi Afganistan, Albania, Bangladesh, Congo, Iran, Irak, Somalia, Pakistan, Sri Lanka si Sudan. In jur de 660 au fost recunoscuti ca refugiati, o parte au ramas in Romania, ceilalti au plecat in alte tari ori s-au intrors acasa.
Centru pentru Refugiati - Moldova va fi un intermediar intre solicitantii de azil si autoritati, avind rol de consultanta si asistenta juridica, sociala si medicala de urgenta. Bugetul proiectului este de 46.140 de dolari din care Fundatia pentru o Societate Deschisa a finantat o parte - 34.000 de dolari pentru echipamente, plata personalului care asigura asistenta, trasportul echipei, consumabile, translatori, comunicatii etc. Proiec