•"Saloanele Moldovei" - nici un rabat la calitate
Ieri, la Iasi, s-a petrecut un adevarat eveniment artistic: in sala Victoria a avut loc deschiderea festiva a celei de a VIII-a editie a expozitiei devenita internationala "Saloanele Moldovei". Expozitia se vrea a fi reprezentativa pentru evolutia artei naive de la noi si, o data cu actuala editie, si internationala prin participarea citorva artisti naivi de origine romana din Iugoslavia.
Centrul de creatie populara din Iasi, principalul organizator al manifestarii, s-a intrecut pe sine in ceea ce priveste exigenta manifestata in legatura cu lucrarile prezentate, facind o selectie deosebita. De aceea, expozitia cuprinde lucrari valoroase care-i reprezinta cel mai bine pe artistii participanti. Este cert ca actuala expozitie constituie un succes si sintem convinsi ca va fi foarte bine primita de public. Dupa cum se stie, si chemati, si nechemati s-au avintat in artele naive si rezultatul a fost o scadere a calitatii actului in sine.
Este clar ca nu oricine poate imbratisa acest gen foarte pretentios de pictura. Pe linga o stiinta a dozarii culorilor (a nu se intelege prin aceasta studii de pictura, ci bun simt), artistul adevarat trebuie sa aiba si o bogata imaginatie, sa se "joace" precum copiii cu foaia de desen si cu creioanele sau acuarela, astfel incit rezultatul final sa fie opera de arta care sa contina sentimente, stari sufletesti, menite sa-l trimita pe privitor in lumea inocenta a copilariei, cu toate ca ceea ce face este de o seriozitate maxima. Tematica lucrarilor expuse la sala Victoria este deosebit de bogata. Predomina scenele colective (si apare normal, pentru ca omul, prin definitie, este o fiinta sociala), precum petrecerile de nunta, muncile agricole, joaca celor mici, dar si momente din viata societatii omenesti in care au patruns computerul, navele cosmice