"Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-am gasit drumul".
"In Romania exista public pentru folclor. Chiar si mult public tanar"
- Doamna Marioara Murarescu, cati ani are "copilul dumneavoastra de suflet", emisiunea "Tezaur folcloric"?
- E aproape de-o varsta cu fiul meu - are 17 ani. Dupa 10 ani de ucenicie in redactia de folclor a postului national de Radio, am inteles cat de important este pentru public sa aiba o zi, o ora pe saptamana, in care sa vina la intalnirea cu muzica de valoare. M-a ajutat Dumnezeu sa trec peste greutatile inceputului si, mai cu lacrimi, mai cu poticneli, in 1982 am reusit sa impun pe postul national de televiziune emisiunea aceasta.
- In regimul trecut, era una dintre putinele emisiuni ale Televiziunii Romane nepolitizate total.
- Au fost momente in care emisiunea se reducea la o jumatate de ora, la un sfert sau chiar la zece minute, dar noi eram fericiti ca existam. Am facut un dans pe sarma foarte periculos. Daca as fi cedat intentiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea, mi-as fi pierdut publicul; daca nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea. Am apelat atunci la acele cantece care au fost pastrate in umbra sfantului altar - cantecele nationale si patriotice vechi din Ardeal. Acestea au fost si primele cantece difuzate pe postul national de televiziune in primele ore ale Revolutiei - "A sosit ziua dreptatii" cu Nicolae Furdui Iancu, Ion Bocsa si Dragan Muntean. Eram acolo si am dus banda in regia de emisie, spunand: "Acestea sunt cantecele care trebuie ascultate acum".
- Dupa 10 ani de la revolutia din decembrie, starea de spirit a romanilor s-a schimbat foarte mult. Credeti ca traditia noastra, folclorul, mai are zile? Pe cine intereseaza?
- Eu umblu foarte mult prin tara - prin sate, la festivalurile de profil, prin salile de concert. Am prilejul sa vad ca oameni