Printesa Papadie, regina Urzica si boierul Spanac va acorda audienta . Incet dar sigur, primavara s-a instalat. Nici frigul, nici zapada, nici ploile n-au izbutit sa opreasca superba explozie a naturii.
Primele flori si-au scuturat deja petalele-n vant, mugurii au plesnit pe ramurile copacilor, iarba napadeste cararile, iar radacinile trag cu nadejde seve noi din pamant. Banala aparent, "lectia" noastra de stiinta naturii are un scop precis: a venit momentul sa ne luam talpasita de-acasa si s-o pornim prin cranguri, pe dealuri si prin paduri, in cautarea farmaciei gratuite a naturii. Peste avantajul de a trage aer curat in piept si de a ne lasa privirea (baricadata de zidurile orasului) sa alunece, libera, pe orizont, ni se ofera deosebita inlesnire de a culege iarasi plante medicinale. Maratonul s-a declansat. Fiecare noua saptamana aduce-n lumina alta si alta alcatuire vegetala a firii, care ne poate fi de folos. Forta primaverii, raspandita in plante, le face sa fie in clipa de fata mai puternice ca oricand. Inarmati-va, deci, cu agerime si pungi de plastic si luati-o la drum. Revista noastra va va fi indreptar.
Papadia
Galbena ca aurul si parfumata ca mierea, papadia e prima floare care aprinde semnele primaverii peste campii. Rupta din soare, nu-ti vine sa crezi ca are in ea atata venin amar. Si totusi, asta e forta ei. Nici o alta planta din gradina lui Dumnezeu n-are putere sa curete mai bine decat ea sangele, spaland "pacatele" iernii. Folositoare de la radacina la floare, acum, primavara, e cautata pentru frunzele si tijele ei.
Cura cu tije de papadie
Inainte ca papadia sa infloreasca, se folosesc tijele cu boboci sau frunzele proaspete. Planta trebuie sa fie consumata in ziua in care a fost culeasa, sau cel mult la 24 de ore dupa culegere, cu conditia sa fi fost pastrata la rece (in frigider) si intr-u