•Granitele oprite de la solicitantii de credite de catre BANKCOOP Iasi au fost contestate atit de Directia Controlului Financiar de Stat cit si de Banca Nationala a Romaniei.
Surprinzator este insa ca, in timp ce organele fiscale apartinind DCFS Iasi au concluzionat ca provizioanele oprite de Bankcoop Iasi sint peste limita admisa de lege, reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei li se pareau prea mici.
Marin Dumitru, contabil sef al unitatii bancare, ne-a declarat vizavi de neconcordanta survenita intre cele doua institutii de control: "Totul porneste de la faptul ca economia noastra este asa cum este... Celor care solicita credite li se calculeaza pe linga rate si dobinzi, o garantie, dar care nu mai este valabila peste an. De aceea sintem obligati sa "indexam" garantia atit de contestata de organele de control, de la an la an pina clientul bancii isi achita integral suma. Constituirea provizioanelor sau garantiilor bancare se face deoarece activitatea de creditare implica un risc de 99%".
Mentionam ca sucursala ieseana a Bankcoop a fost amendata cu 100.000 lei pentru "nerespectarea unor reglementari in vigoare", asa cum se mentioneaza intr-un raport al Directiei Controlului Financiar de Stat Iasi.
Reprezentantii acestei institutii au depistat ca nu au fost respectate HG nr. 335/1995 si Normele Metodologice ale BNR privind constituirea de provizioane. Din acest motiv, inspectorii DCFS care au verificat sucursala ieseana a Bankcoop Iasi au decis ca suma de 396,9 milioane lei, ce reprezinta "provizioanele de risc constituite peste limitele legale" sa fie impozitata.
Conducerea Bankcoop a semnat actul de control al DCFS cu obiectiuni si a mai declarat ca vor tine cont de deciziile reprezentantilor BNR care au considerat ca provizioanele constituite sint mai mici.
•Granitele oprite de la soli