Calin Alupi •Calin Alupi sau indragostitul de culoare
Desi cu o intirziere de jumatate de an, initiativa Filialei Iasi a Uniunii Artistilor Plastici merita salutata, intrucit aduce in atentia publicului un artist de exceptie, de la a carui disparitie s-au implinit in septembrie anul trecut zece ani. Calin Alupi reprezinta, alaturi de Mihai Camarut, Ion Balau, Corneliu Baba, Petre Hartopeanu, Nicolae Popa, generatia "clasicilor in viata", in perioada in care artele plastice de la noi erau contorsionate de fel de fel de curente, mai mult sau mai putin suprarealiste.
A ramas fidel maestrilor sai care s-au numit Stefan Dimitriu si Nicolae Tonitza si oricite curente au trecut prin pictura romaneasca, acestea nu l-au clintit din drumul sau. Ar fi implinit, anul acesta (in iulie), 93 de ani. A avut o viata grea, care i-a marcat evolutia. Ramas orfan, cu sacrificii mari din partea mamei sale, a urmat cursurile scolii normale, apoi ale Academiei de Arte Frumoase din Iasi, a fost si elev a unei scoli de ofiteri, dar s-a dedicat picturii, arta catre care s-a simtit atras de mic. O cronologie a scoate la iveala imensitatea expozitiei sale, despre care toti criticii de arta marcanti ai vremii au avut numai cuvinte de lauda. Deopotriva artist in ulei, pastel, grafica, Alupi a fost un virtuoz.
Expozitia de pasteluri de la Galeriile de arta "Cupola" (care poate fi vizitata pina la jumatatea acestei luni) demonstreaza, daca mai era nevoie, talentul incontestabil al unui indragoastit de penel, de culoare, urmas demn al celui care a fost Stefan Luchian. Legat prin nenumarate fire de orasul care i-a gazduit cei mai frumosi ani ai consacrarii sale, Calin Alupi a lasat in urma lucrari de o deosebita valoare despre care, de exemplu, se scria: "Preferintele mele merg insa spre cele doua capete incisiv tratate, energice, frumos colorate ale lui Alup