Casa Sociala de Asigurari de Sanatate Iasi•Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate, intrata in vigoare la inceputul acestei luni, a fost aplicata, pina acum intr-o foarte mica masura. Pina acum, in judetul Iasi, s-au inscris 300.000 de persoane, la 260 de medici, ceea ce inseamna ca unui medic ii revine in jur de 1.100 de ieseni. Conform legii, "asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de ocrotire a sanatatii populatiei".
In articolul 1 se specifica, ca asigurarile sociale sint obligatorii si functioneaza descentralizat, pe baza principiului solidaritatii si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurati a medicului, a unitatii sanitare si a casei de asigurari de sanatate. Contributia fondurilor de asigurari sociale de sanatate se face din contributia asiguratilor, din contributia persoanelor fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse. Articolul 3 din primul capitol spune ca asiguratii si membrii lor de familie au dreptul la servicii medicale, in mod nediscriminatoriu, in conditiile legii. Asiguratii au dreptul sa participe la actiunile organizate de casele de asigurari sociale si sa respecte tratamentele prescrise.
In urmatorul capitol se specifica, ca asiguratii trebuie sa fie romani cu domiciliul in tara sau straini, care au resedinta in Romania. Asiguratii vor plati lunar o contributie pentru asigurarile de sanatate, iar calitatea de asigurat se va dovedi cu carnetul de asigurari sociale. Sint excluse de la plata contributiilor, copiii si tinerii pina la virsta de 26 ani, daca sint elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca; persoanele cu handicap, care nu realizeaza venituri din munca sau se afla in grija familiei; sotul sau sotia, parintii si bunici