•Odata cu reconsiderarea procesului investitional la nivel national (1993), care a determinat un transfer de surse de la nivel central la bugetul local, s-au relansat constructiile de locuinte intrerupte dupa 1989.
Amplasarea geografica, existenta unor importante resurse materiale si capacitati umane calificate s-au dovedit a nu fi suficiente pentru atragerea potentialilor investitori straini. Pina la data de 1 noiembrie 1996 existau 780 de intreprinderi cu participare straina la capital in judetul Iasi, care nu au reusit sa pozitioneze judetul pe o pozitie conforma cu posibilitatile economice si disponibilitatile naturale si umane ale zonei. Trei mari obiective, cum ar fi modernizarea Aeroportului Iasi, infiintarea Centrului Expozitional si de Afaceri "Moldova" si infiintarea Zonei Economice Libere, nefinalizate inca au condus la intirzierea integrarii judetului Iasi in circuitul economic si turistic international.
Unitatile mixte inregistrate pina in inul 1996 la nivelul judetului Iasi dezvoltau un capital social de 63.454 milioane lei. Anul de referinta pentru societatile comerciale cu capital strain infiintate pe raza judetului ramine anul 1992, cind s-au inregistrat 228 de societati comerciale mixte. In acestea au investit firme din Turcia, (12,2 milioane dolari), Luxemburg (9,8 milioane dolari), Italia (3,2 milioane dolari), Israel (2,3 milioane dolari) si Grecia (1,9 milioane dolari). Ponderea cea mai mare se regaseste in sectorul productiv si in special in industria alimentara.
Pentru anul 1993 a fost semnificativa orientarea cheltuielilor de capital pentru continuarea unor lucrari de infrastructura (alimentare cu apa, canalizare, epurare, ape uzate).
Elementul de noutate al anului 1994 l-a reprezentat atragerea investitorilor straini, precum si apelarea la surse de finantare de la institutii de credit in