•Pretul de 80.000 de lei/kg ii inspaiminta pe iesenii care fac piata
Chiar daca sint aduse de pe alte meleaguri, unele legume sau fructe sint exagerat de scumpe. Turcesti sau grecesti, preturile acestora ii inspaiminta pe iesenii care fac piata. Ieri, un kilogram de struguri se vindea, ca de cumparat nici nu se punea vorba, cu 70.000-80.000 de lei. Chiar daca arata nemaipomenit de bine, omul de rind nu o sa-si permita niciodata sa-si sacrifice atitia bani numai pentru a-i simti gustul.
Comerciantii sint tot ei suparati, considerind ca pretul nu e deloc piperat, avind in vedere ca este primavara si nu toamna: "Cum, e scump un kil la 80.000 de lei? Pai si pe noi ne costa mult sa-i aducem si strugurele e o raritate pentru aceste timpuri. Daca vrei sa ai pe masa asemenea bunatati, tre' sa renunti la niste bani", ne-a declarat, ieri, Maricica Didilescu, vinzatoare.
Totusi, facind o comparatie cu alte preturi, de exemplu, la carne, constatam cu stupoare, ca un kilogram de pastrama costa in jur de 60.000 de lei, iar unul de muschi tiganesc, in jur de 55.000 de lei. Sau, cu acesti bani, se pot cumpara 4 kg de pui. Sau 100 de oua. La fel de uimit ramii si in fata pretului unui kilogram de mere, care, desi cresc in copacii din gradina noastra, costa 20.000 de lei. Acelasi pret il au si pepenii, pe cind citricile au jumatate din costul acestora.
Un kilogram de ardei grasi putea fi cumparat, ieri, cu 45.000-50.000 lei, unul de rosii cu 12.000-12.500 lei, iar unul de castraveti, cu 15.000 lei. Mai nou, au aparut si cartofii noi, care se vind cu 16.000-18.000 de lei, iar varza verde cu 6.500-7.000 de lei. "Domnule, am ajuns sa ne clatim ochii prin piata, sa nu ne mai permitem sa luam un mar sau o rosie. Noi, astia mai in virsta, mai suportam cum mai putem, dar ce fac copiii, pe care nu-i mai poti scoate in oras din cauza pretu