O expozitie de fotografii intitulată "Ecce Homo" în care Isus a fost plasat printre homosexuali, chiar în clădirea catedralei din Uppsala si, în curând, chiar în incinta Parlamentului suedez (Riksdagen), o audientă refuzată de Papa de la Roma episcopului K.G. Hammar si acceptată ceva mai târziu, o petrecere a unei firme chiar în biserica renovată după un incendiu, Katarina kyrkan - toate aceste întâmplări au suscitat furtunoase dezbateri în Suedia. Oameni care în general sunt indiferenti în ceea ce priveste religia crestină au început acum să avertizeze biserica suedeză în privinta papistilor si a marilor prelati din Roma.
La sfârsit de secol, oamenii din toate generatiile au început să-si pună din ce în ce mai des întrebări esentiale: Oare credinta în Dumnezeu înseamnă supunere? Se poate citi Biblia à la lettre? Cine are dreptul de a tălmăci credinta oamenilor?
Cunoscuta scriitoare Birgitta Trotzig, care în luna decembrie a anului trecut a vizitat pentru prima oară România, cu ocazia aparitiei cărtii sale de poeme În inima de rubin, la Editura Univers, si care în tinerete s-a convertit la catolicism, a răspuns întrebărilor ziaristului Maciej Zaremba, despre credintă si îndoială, blasfemie, morală, teologie si despre dreptul constiintei.
În vizita ei la Bucuresti, Birgitta Trotzig a vizitat toate bisericile din centrul orasului, asistând zilnic la slujbele din Biserica Albă, apreciind în mod deosebit formele de expresie rituale si liturgice ale credintei ortodoxe. La Muzeul Tăranului Român, poeta a stat mult timp în fata icoanelor pe sticlă, meditând si notând gândurile inspirate de o asemenea întâlnire cu un mijloc de expresie liturgic atât de viu si original. Cunostintele sale în domeniul religiei sunt la acelasi nivel cu puternicile sale trăiri poetice si cu analiza scăpărătoare a conflictelor care zguduie societatea moder