Universitatea Al I Cuza Iasi•Ieri, in Aula "Mihai Eminescu" a Universitatii "Al. I. Cuza" a avut loc sarbatorirea a 50 de ani de la infiintarea Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor. La festivitate au fost prezenti poeti, prozatori, critici literari, dramaturgi din intreaga tara si din diaspora. In cuvintul sau, poetul Mihai Ursachi, presedintele Asociatiei Scriitorilor din Iasi, dupa ce a salutat prezenta oaspetilor sositi la Iasi cu acest prilej, a mentionat ca aceasta asociatie, ca numar de membri, este a doua din tara (peste 170) si ca aceasta aniversare coincide cu "Zilele revistei xConvorbiri literarex", revista a Unuinii Scriitorilor.
Presedintele Uniunii Scriitorilor (US), Laurentiu Ulici, a regretat absenta din sala a multor scriitorii ieseni, si a evocat un aforism conform caruia "atunci cind nimic nu merge, trebuie sa existe ceva care sa mearga si sa ateste ca nimic nu merge". Vorbitorul a spus ca, chiar in conditiile economiei de piata, cultura, deci si literatura, s-a adaptat cel mai repede. Asta nu ar fi fost posibil daca nu ar fi existat un manageriat la nivelul Uniunii Scriitorilor. Ba chiar a invitat celebrul Fond al Proprietatii de Stat sa invete din experienta US.
Ne-a facut placere sa auzim (si sintem convinsi ca nu a fost o declaratie de complezenta) ca, la Iasi, oras care se afla in estul Romaniei, exista cea mai occidentala zona a tarii. "As putea spune ca artistii Iasului, printre care se afla si scriitorii, au izbutit sa faca deja integrarea in Europa" - a spus presedintele US.
Au mai luat cuvintul poeta Ana Blandiana, care a declarat patetic, ca de obicei, ca iubeste foarte mult Iasul si a pus o intrebare retorica in legatura cu soarta scriitorului de astazi, care a publicat si inainte de '89, precum criticul si poetul Gheorghe Grigurcu - a carui interventie merita mai multa atentie. Acesta s-a refer