•"Nu se poate ca Dumnezeu sa nu asculte rugile omului, daca omul asculta poruncile Domnului". (Avva Isaia)
Sfintii ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici
Acestia au fost mitropoliti ai Transilvaniei si au fost numarati in 1950 ca sfinti marturisitori ai Ortodoxiei de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Canonizarea oficiala a avut loc la Alba Iulia, in anul 1955.
Ilie Iorest s-a nascut in jurul anului 1600, intr-un sat din Transilvania. In tinerete a fost calugar la manastirea Putna, unde a invatat carte si buna rinduiala a slujbelor bisericesti. Pentru ca in toamna anului 1640 a trecut la Dumnezeu mitropolitul Ghenadie II al Transilvaniei, in locul vacant a fost numit ieromonahul Iorest de la Putna. Ca arhiereu, Ilie Iorest a desasurat o intensa activitate culturala, misionara si pastorala. A intrat insa in conflict cu autoritatile deoarece a condamnat propaganda calvina ungureasca, foarte puternica la acea vreme. A fost inlaturat din scaun de principele Gheorghe Rakoczy I si aruncat in inchisoare, impreuna cu alti preoti. Dupa ce a platit o rascumparare uriasa (1000 de taleri), mitropolitul Ilie Iorest s-a retras de definitiv la manastirea Putna. Acolo a murit in anul 1678.
Sfintul ierarh Sava Brancovici a fost urmatorul mitropolit in scaunul Transilvaniei. Multa vreme fusese preot de mir, dar murindu-i sotia si calugarindu-se mama lui, a preferat sa intre in monahism. A fost ales arhiereu in anul 1656, fiind hirotonit in Catedrala mitropolitana din Tirgoviste. Pastorirea lui a fost indelungata, dar s-a lovit de multe piedici calvine. Relatiile sale cu noul principe Mihail Apaffi si cu alti cirmuitori calvini au atins culmea incordarii pe 2 iunie 1680, cind mitropolitul a fost depus din treapta si intemnitat. A suferit chinuri grele, batai si insulte din partea conducerii inchisorii. Cu putin inainte de moarte a fost