Un istoric german, despre conflictul din Iugoslavia. Dr. Adolf Armbruster. "Indiferent de rezultatul razboiului, . conflictele latente vor dura generatii intregi". - Stimate domnule Armbruster, revenirea dv. in tara se produce pe un fundal de evenimente fierbinti: razboiul din Iugoslavia. Av...
Un istoric german, despre conflictul din Iugoslavia
Dr. Adolf Armbruster
"Indiferent de rezultatul razboiului,
conflictele latente vor dura generatii intregi"
- Stimate domnule Armbruster, revenirea dv. in tara se produce pe un fundal de evenimente fierbinti: razboiul din Iugoslavia. Avand in vedere calitatea dv. de istoric, cercetator deopotriva al trecutului sasilor si romanilor din Ardeal - deci specialist al raporturilor dintre etnii - cum apreciati pozitia Romaniei fata de evenimentele din Balcani?
- Sa nu uitam ca Romania nu a avut niciodata conflicte cu Serbia, de nici un fel. Dimpotriva. Nu trebuie omis nici aspectul confesional: ambele popoare sunt ortodoxe. Chiar daca ar fi incercat sa medieze diplomatic conflictul, Romania nu ar fi fost luata in seama de nici una din tabere. Pur si simplu, nu trebuia sa se faca nici afirmatii pro-iugoslave, dar nici pro-Nato. Cu atat mai mult cu cat nici macar in interiorul Aliantei nu exista o opinie unitara! Mai este un aspect: cel al refugiatilor. Initial s-a spus ca sunt 300-400 de mii de albanezi in Kosovo, dar acum cifra comunicata de Nato se situeaza la un milion. Care este adevarul? Cine are interes sa nu se stie exact situatia? Romania primeste refugiati. E normal, dar tare ma tem ca acest fenomen este folosit ca o afacere, pentru comisioane si alte foloase. Nu binele public este pus pe primul plan, ci binele particular. Ar fi trist sa se intample asa.
- Oare Romania are a se teme fata de potentiala aliere Rusia - Belarus - Iugoslavia?
- Aceasta al