•salariile compensatorii acordate efectiv celor disponibilizati in conditiile Ordonantei 9/1997 se ridica la 64 de miliarde de lei •doar somerii proveniti de la societatile cu capital de stat primesc aceste salarii •politica taxelor mari incurajeaza munca la negru
Conform statisticilor Oficiului Fortei de Munca (OFM), la ora actuala Iasul numara 44.000 de someri. Dintre acestia, doar 31.000 primesc ajutor de somaj, care se ridica la 600-700.000 de lei. O analiza a acelorasi statistici arata ca numarul somerilor este in continua crestere, in acelasi timp cu scaderea puterii de cumparare a populatiei si, prin urmare, a posibilitatii societatilor comerciale de a angaja personal.
Maria Mihnea, directorul OFM Iasi, explica fenomenul prin faptul ca impozitele enorme percepute de stat incurajeaza munca la negru. "Pentru un salariu net de 1 milion de lei, angajatorul mai are de platit inca un milion la stat. De aceea, patronii si angajatii lor aleg de comun acord lucrul la negru, fara acte", declara Maria Mihnea. Prin urmare, considera Liviu Filipescu, sef serviciu in cadrul OFM, statul poate fi considerat "un generator masiv de someri".
Un exemplu in acest sens sunt si disponibilizarile efectuate conform Ordonantei 9. Solutia gasita de statul roman a fost acordarea de la buget a platilor compensatorii prin aplicarea respectivei ordonante, fara a lua in calcul slabirea ulterioara a bugetului si, in consecinta, nevoia de a mari din nou taxele si impozitele. Pana acum, in Iasi s-au cheltuit 64 de miliarde de lei pentru plata salariilor compensatorii. "Cu banii acestia se puteau crea locuri de munca, care ar fi insemnat, pe langa evitarea unor pierderi mari pentru buget, dimpotriva, obtinerea unor venituri suplimentare din impozitele pe salarii", precizeaza directorul OFM Iasi.
De mentionat ca, de platile compensatorii beneficiaza doar perso