Experienta guvernării - se spune tot mai des în ultima vreme - e catastrofală pentru PNTCD. Un recent sondaj de opinie pare să confirme această idee. Plecarea grupului Ciorbea din partid, în căutarea spiritului lui Iuliu Maniu, ar fi o dovadă de netăgăduit că PNTCD a avut mai mult de pierdut din acesti ani de guvernare.
Membri ai partidului s-au lăsat corupti ori au căutat coruptia cu lumînarea. Legi la care PNTCD tinea n-au fost nici pînă azi publicate în Monitorul Oficial. În partid au apărut cel putin trei grupări, dintre care aceea a lui Victor Ciorbea intră la capitolul pierderi. Premierul penetist, Radu Vasile, conduce un guvern tot mai nepopular, iar fostii amici ai partidului, formatiunile civice si multi intelectuali independenti formatori de opinie si-au răcit considerabil, ca să nu spun mai mult, atitudinea fată de PNTCD.
Ce a avut totusi de cîstigat acest partid din experienta ultimilor ani?
Deprinderea si răspunderile guvernării în coalitie, care nu se pot căpăta decît fiind la putere. Verificarea oamenilor de încredere în aceste împrejurări si posibilitatea de a descifra din mers mecanismele fripturismului politic - cu frenezia înscrierilor, a simpatiilor brusc dobîndite, a pilelor si alte asemenea, pe care PNTCD-ul în opozitie n-avea cum să le cunoască practic. Participarea la reformă, ca vioara întîi vizibilă. Dar poate cel mai consistent cîstig - guvernarea în timp de criză.
Ar fi putut PNTCD să iasă de la guvernare si să intre în opozitie după căderea guvernului Ciorbea? Fără doar si poate! Iar pentru partid această optiune, care ar fi provocat alegeri anticipate, poate că ar fi fost o bună miscare tactică. Totusi nu e sigur. Comparatia cu nenumăratele guverne interbelice nu stă în picioare. Cum nu stă în picioare nici ipoteza că PNTCD ar fi putut cîstiga mai multe voturi pr