Daca alegerile parlamentare ar avea loc maine, administratia ar fi preluata, mai mult ca sigur, de Pdsr cu sprijinul, eventual, al unor partide noi.
Majoritatea analistilor vietii politice romanesti socotesc ca actuala coalitie guvernamentala si-a trait traiul. Sondajele de opinie din ultima vreme au indicat, de altfel, pierderea ei accentuata de viteza, Cdr plasandu-se de acum in spatele Pdsr-ului, iar Pd-ul in urma ApR. Daca alegerile parlamentare ar avea loc maine, administratia ar fi preluata, mai mult ca sigur, de Pdsr cu sprijinul, eventual, al unor partide noi. Alegerile se vor tine, totusi, la termenul normal, lasand concurentilor de la Putere si din Opozitie un spatiu de manevra pentru pregatirea startului. Cum pana la acesta nu mai este mult, toate formatiunile politice se comporta ca si cum s-ar afla in campanie. Cele aflate la guvernare incearca sa-si refaca imaginea, cautand explicatii - dar si "tapi ispasitori" - pentru caderea masiva in preferintele electoratului; cele din Opozitie cauta, prin atitudini si pozitii transante, sa-si mentina avansul.
Cea mai afectata dintre formatiunile Puterii este, fara indoiala, Cdr. Alianta care a fost principalul beneficiar al alegerilor din 1996 se afla, in momentul de fata, in pragul destramarii. Cauzele prabusirii ei electorale sunt multiple si cunoscute. Caderea Cdr nu se datoreaza doar uzajului normal generat de putere. In Cdr nu prea exista, dupa trei ani de guvernare, motive de exaltare electorala. Desi a dominat coalitia guvernamentala si - cel putin formal - administratia, alianta grupata in jurul tandemului Pntcd-Pnl a parut, tot timpul, cea mai inertiala componenta a coalitiei guvernamentale. Pentru multi electori, putinul care s-a facut, s-a facut mai degraba prin actiunile energice ale reprezentantilor Pd-ului si, pe domeniile specifice, ale celor ai Udmr-ului. Pd-ul si-a impus tre