Miercuri seară (12 mai), ultimul Cannes al secolului va fi inaugurat de un film rusesc: Bărbierul din Siberia, de Nikita Mihalkov. Filmul de deschidere e, ca întotdeauna, în afara competitiei. Mihalkov va fi scutit, deci, de iluzii si de dezamăgiri, iar filmul va beneficia de uriasul impact publicitar datorat Cannes-ului. Ultima prezentă la Cannes, a lui Mihalkov, a fost acum cinci ani, cu Soarele înselător, învins la puncte de Pulp Fiction.
Presedintele Juriului, la această editie (a 52-a), va fi cineastul canadian David Cronenberg (n. 1945), un excentric, cel putin judecînd după filmul catastrofal (dar care si-a găsit, si el, admiratorii lui), Crash, prezentat acum cîtiva ani la Cannes.
Presedintele Juriului la sectiunea Scurt-metraje va fi tînărul regizor danez Thomas Vinterberg, strălucitorul "dogmatic"premiat anul trecut pentru Festen.
Nu se poate pronostica ce fel de editie va fi editia ^99, chiar dacă în competitie (22 de filme) figurează atîtea nume sonore, de la britanicul Peter Greenaway (8 1/2Women) la spaniolul Pedro Almodovar, la portughezul Manoel de Oliveira (decanul de vîrstă al festivalului), la canadianul Atom Egoyan, la mexicanul Arturo Ripstein (cu o ecranizare Marquez), la japonezul Takeshi Kitano, la chinezul Chen Kaige (laureat Palme d^Or, acum sase ani, cu Adio, concubina mea ), la americanii David Lynch si Jim Jarmusch, la israelianul Amos Gitai, la rusul Alexandr Sokurov si la cîtiva "outsideri" în principiu foarte periculosi. Conform traditiei, în competitie figurează un număr considerabil de filme franceze (4). Si tot conform traditiei, si-au anuntat participarea zeci de staruri ale Planetei Cinema, cu numele legate de filme din festival sau doar de avalansa de "evenimente paralele".
De pildă, rămîne de văzut ce va face festivalul în memoria lui Stanley Kubrick, marele cineast dispărut de cur