Eveniment Editorial. Istoricul Neagu Djuvara isi lanseaza o noua carte:. "Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor" . (Editura "Humanitas", 1999). Profesor la Universitatea din Bucuresti, membru de onoare al Institutului de Istorie "A. D. Xenopol&qu...
Eveniment Editorial
Istoricul Neagu Djuvara isi lanseaza o noua carte:
"Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor"
(Editura "Humanitas", 1999)
Profesor la Universitatea din Bucuresti, membru de onoare al Institutului de Istorie "A. D. Xenopol" din Iasi si al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti, Neagu Djuvara isi imparte de la o vreme viata si activitatea intre Franta si Romania.
Aparuta initial la Paris, in 1975, si distinsa cu un premiu de istorie al Academiei Franceze in 1976 (singurul premiu de acest fel atribuit unui roman), lucrarea pe care o recenzam este doar o parte din teza de doctorat a autorului, sustinuta la Sorbona in 1972, sub conducerea renumitului sociolog si filosof francez, Raymond Aron.
Prezentarile facute cartii si autorului de catre istoricul Dan Lazarescu si de traducatorul volumului, Serban Broche, de o inalta tinuta intelectuala, au adus un surplus de informatie in ceea ce priveste locul ocupat de o asemenea initiativa stiintifica in literatura de specialitate.
Originalitatea cercetarii consta in gasirea de catre autor a unui "barometru" al dezvoltarii si stingerii unor civilizatii, descoperirea unor "legi" (lois, in originalul francez) sau "tipare" (in versiunea romaneasca) istorice, dupa care acestea evolueaza. Interesanta este si concluzia autorului referitoare la caracteristicile cresterii si descresterii unei societati de un anume tip. La inceput, in perioada de crestere, aceasta este guvernata de o infima minoritate creatoare, pent