Pe 21 iunie va fi o dubla sarbatoare pentru cultura romana: Ziua Mondiala a Muzicii si un eveniment extraordinar, care ne reaminteste ca avem totusi un statut european, ca - fara false orgolii - exista un domeniu al culturii in care ne-am situat dintotdeauna in elita...
Pe 21 iunie va fi o dubla sarbatoare pentru cultura romana: Ziua Mondiala a Muzicii si un eveniment extraordinar, care ne reaminteste ca avem totusi un statut european, ca - fara false orgolii - exista un domeniu al culturii in care ne-am situat dintotdeauna in elita. Evenimentul, fara indoiala memorabil, este acordarea titlului de Cavaler al Artelor si Literelor marelui pianist Dan Grigore, de catre Guvernul francez. Este recunoasterea unei valori care a atras asupra sa, de-a lungul timpului, toate superlativele. Dan Grigore este primul muzician roman care traieste in Romania caruia i-a fost conferit acest titlu. Cu amabilitate deosebita, ca intotdeauna, maestrul Dan Grigore ne-a impartasit cateva ganduri care puncteaza evenimentul.
Este prima distinctie oficiala pe care o primesc, iar onoarea care mi se face este deosebita. Nu pot sa nu leg aceasta mare bucurie a mea de un eveniment incredibil, petrecut cu treizeci de ani in urma, eveniment care m-a marcat foarte tare. La Concursul Enescu din 1967, premiul I a fost acordat, ex aequo, mie si lui Radu Lupu. Dar a urmat un telefon de la Ministerul Culturii si s-a spus ca ar fi bine ca unul din premianti sa fie sovietic; asa am luat eu locul al doilea. Singura persoana care mi-a luat apararea a fost marea profesoara Nadia Boulanger, despre care se stie ca a fost prietena cu Cella Delavrancea. Doamna Nadia Boulanger m-a incurajat si mi-a acordat o bursa de un an la Conservatorul de la Fontainebleau, unde era directoare. Bineinteles ca aceasta bursa mi-a fost respinsa de statul roman.
E frumos ca, peste ani, actuala direc