Calculii renali ("pietrele") sunt aglomerari de cristale, formate in rinichi sau caile urinare, ca depuneri provenite din substante aflate in urina.
Calculii renali ("pietrele") sunt aglomerari de cristale, formate in rinichi sau caile urinare, ca depuneri provenite din substante aflate in urina. Aceasta suferinta apare la toate varstele, implicand o supraveghere de durata a bolnavilor (devenind cu atat mai grava cu cat se instaleaza mai repede).
Cauzele urolitiazei
Cu precizarea ca nu sunt pe deplin lamurite toate etapele de litogeneza, cauzele bolii sunt urmatoarele: consumarea timp indelungat a unei ape cu prea multe saruri minerale, conditii igienice si obiceiuri alimentare necorespunzatoare, mese copioase repetate, cu multa carne, ciocolata, cacao, aport exagerat de calciu, fosfati, urati, ori o alimentatie saraca in vitamina A; toate acestea pot favoriza aparitia sau cresterea calculilor. Un aspect important il reprezinta aportul insuficient de lichide, rolul densitatii crescute a urinei in aparitia litiazei fiind demonstrat. Acelasi efect litogen il au si pierderile excesive de lichide din corp (transpiratii abundente, scaune diareice repetate). Tulburarile metabolice (guta, leucemii, tratamente citostatice, obezitate, diabet) produc si ele concentratii crescute ale unor substante in urina, facilitand precipitarea lor. Excesul de vitamina D si/sau calciu produce cresterea concentratiei acestuia in sange (hipercalcemie), favorizand aparitia litiazei. La fel se intampla si in cazul altor boli, care sporesc eliminarea calciului prin urina: osteoporozele, adenomul paratiroidei, imobilizarea prelungita la pat, boala Cushing, carenta proteinica, tratamente indelungate cu cortizonice, boli distructive osoase, cancere cu metastaze osoase, boli cronice de rinichi s.a. Defectele congenitale sau dobandite ce constituie un obstacol in cal