"Cand economia Romaniei va merge mai bine si invatamantul va fi platit mai bine".
Andrei Marga, ministrul invatamantului
"Cred ca reformismul ar trebui sa fie accelerat"
- Numirea dv. in fruntea Ministerului Educatiei Nationale a impulsionat miscarea reformista din invatamanul romanesc, dandu-i o nota de seriozitate. Ba chiar s-ar putea spune ca ea este, fata de alte sectoare, mult mai avansata si mai ambitioasa. Cu toate acestea, sunt multe voci care spun ca masurile luate au generat haos in invatamant.
- In sistemul nostru de invatamant au fost, de decenii, probleme. Ele au facut din Reforma o alternativa obligatorie. Pot spune chiar ca aceasta este deja intarziata. Nu numai in invatamant, ci si in economie, in administratie. Tarile din Estul Europei, comparabile cu Romania, au trecut de acum la a doua generatie de masuri reformiste. Noi nu am finalizat-o nici pe prima. Ar trebui sa incheiem tranzitia si sa trecem la masurile reformei avansate, cum se intampla nu numai in tarile dezvoltate, ci si in unele tari din vecinatatea noastra. Uitati-va cat se plateste in economie pentru intarzierea Reformei! Eu cred ca ar trebui chiar ca reformismul sa fie accelerat in toate domeniile. Incetinirea Reformei pentru adaptarea reactiilor de raspuns la ea este o idee conservatoare. Totdeauna cand s-a urmarit la noi o Reforma mai sustinuta, mai coerenta, s-a argumentat ca ea produce haos. Schimbarile nu intra intotdeauna in mentalitatea si acceptabilitatea existente. Racordarea la modernitate ne cere insa realizarea lor. Orice schimbare este o dislocare, si cei atinsi de ea au impresia generarii haosului. La nivelul ansamblului, ea este insa necesara si benefica.
- Unul dintre cele mai indraznete teluri ale Reformei este autonomia institutionala si financiara. Cum se vor realiza ele?
- De la 1 ianuarie a.c., aut