Cu mai bine de o luna in urma, un grup de oameni - unii cu tamplele ninse - manifestau pe strazile Bucurestiului cu un soi de tristete ce impunea emotie si respect.
Cu mai bine de o luna in urma, un grup de oameni - unii cu tamplele ninse - manifestau pe strazile Bucurestiului cu un soi de tristete ce impunea emotie si respect. Erau cercetatorii romani, multi dintre ei savanti de talie internationala si care, in ciuda salariilor mizere si a conditiilor precare de lucru, nu revendicau - ca majoritatea grevistilor - lefuri sporite. Tinta acestui mars tacut viza un pericol national: "politica de distrugere a Cercetarii Stiintifice si a Dezvoltarii tehnologice si Inovarii nationale, realizata prin incalcarea legilor tarii si a Constitutiei". In aceeasi zi, cercetatorii solicitau sa fie primiti la presedintele tarii, Emil Constantinescu, si la primul-ministru, Radu Vasile, pentru a pleda cauza stiintei romanesti. Nu au fost luati in seama nici pana astazi; cu toate ca au fost primiti in audienta la seful guvernului, cererile lor au ramas fara raspuns. Apreciind ca problema inteligentei stiintifice romanesti, candva celebra in lume, merita a fi cercetata mai indeaproape, ne-am adresat unor cercetatori de la Institutul de Fizica Atomica.
De ce I.F.A.? Pentru ca pe vremuri, a fi cercetator la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele insemna ca faci parte din elita intelectuala a tarii, iar Institutul, infiintat in 1956-1957 de savantul Horia Hulubei, si-a trait vremea sa de glorie, inregistrand adevarate performante in domeniul cercetarii: aici a fost descoperit laserul, la o distanta de doua luni dupa americani si rusi, aici a fost construit primul calculator romanesc.
Florin Vasiliu
directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (Incdfm)
"Cercetarea romaneasca este condamnata la mo