Foarte interesantă colectia EGO apartinînd Editurii POLIROM din Iasi. Printre atîtea lucrări strălucite apărute în conditii tipografice elegante stă într-un loc de frunte Scrieri politice de F. M. Dostoievski, volum tradus de Ilie Danilov si prefatat de Emil Iordache la acelasi nivel estetic.
După articolul de fată publicat la 15 octombrie 1873 în jurnalul Cetăteanul (titlu tradus din limba rusă) va urma în numărul următor al rubricii Scrisoarea Împăratului. Al treilea articol, denumit "Diviziile Vaticanului", si care cuprinde unele păreri ale marelui scriitor rus despre problema catolicismului, va încheia ciclul cărtii anuntate mai sus.
Reproducem aceste fragmente, dată fiind actualitatea lor exceptională.
*
* *
"15 octombrie 1873
În ultimul nostru articol pe teme de politică internatională (...) al revistei... vorbind despre faptul că există semne de agitatie politică romano-catolică în favoarea restaurării suveranitătii papei, semne care pot fi observate în Europa, am amintit, printre altele, de două scrisori interesante: cea a papei, adresată împăratului Wilhelm, si cea a împăratului Wilhelm către papă. Am promis să dăm aceste scrisori publicitătii. Ele datează încă din august, anul curent, însă au fost făcute cunoscute la Berlin în Buletinul oficial abea pe 14 (2) octombrie.
Iată scrisoarea lui Pius al IX-lea:
*
* *
"Vatican, 7 august 1873. Maiestatea voastră, Toate măsurile luate de cîtva timp încoace de guvernul Maiestătii Voastre tind din ce în ce mai mult către îngrădirea catolicilor. Recunosc că, întrebîndu-mă asupra motivelor care au determinat aceste măsuri extrem de dure, nu sînt în stare să înteleg în ce constă ele. Pe de altă parte, sînt informat că Maiestatea Voastră nu aprobati modul în care actionează guvernul dumneavoastră si nici severitatea măs