Maica Mina, stareta Manastirii "Sfanta Cruce". "La Oradea, e Galileea neamului". In bisericuta de lemn din satul Corbesti, de langa Beius, clopotul suna de inmormantare. Cortegiul funerar tocmai intra in cimitir, cand o furtuna, iscata ca din senin, a smuls turla pur si simplu, aru...
Maica Mina, stareta Manastirii "Sfanta Cruce"
"La Oradea, e Galileea neamului"
In bisericuta de lemn din satul Corbesti, de langa Beius, clopotul suna de inmormantare. Cortegiul funerar tocmai intra in cimitir, cand o furtuna, iscata ca din senin, a smuls turla pur si simplu, aruncand-o la vreo 50 de metri distanta. Viu si nevatamat, clopotarul s-a trezit cu funia in mana si cu imensul clopot de arama deasupra capului. Nimeni nu a patit nimic. Convinsi ca tocmai asistasera la o minune dumnezeiasca, satenii au hotarat sa nu mai refaca biserica pe vechiul amplasament, ci sa o ofere in dar Manastirii "Sfanta Cruce" din Oradea, care abia turnase piatra de temelie.
Era anul 1994. Cele cateva calugarite, conduse de maica Mina de la Manastirea Rimeti, nu aveau nici macar un paraclis unde sa se inchine. Brusc, o data cu dania satenilor din Corbesti, manastirea incepu sa capete spor si trainicie. Adevarata lucrare cereasca abia acum isi arata roadele. In doar patru ani, obstea va creste la 40 de maicute; prin munca si jertfa oradenilor se va ridica miraculos, peste noapte, primul corp de chilii si o biserica din caramida. Maica Mina este ea insasi uimita. Nici ea nu stie de unde vin banii si materialele de constructie. Fara discutie, locul este binecuvantat si nu intamplator aici au inceput sa se savarseasca multe minuni de vindecare.
- Maica Mina, cu ce s-a inceput Manastirea "Sfintei Cruci"? Cine si de ce a ales locul de intemeiere tocmai aici, la Oradea?
- Sufletul acestei sfinte manastiri a fost episcopul Vasile Coman, care,