Uleiul mai rar folosit (aflat, eventual, la o a doua resedinta a dv., unde mergeti mai rar) nu mai rancezeste daca puneti in sticla in care-l pastrati o bucatica mica de zahar. Sticla trebuie ferita de caldura si de lumina.. Laptele pus la fiert nu mai da in foc daca puneti in oala o pietricica sa...
Uleiul mai rar folosit (aflat, eventual, la o a doua resedinta a dv., unde mergeti mai rar) nu mai rancezeste daca puneti in sticla in care-l pastrati o bucatica mica de zahar. Sticla trebuie ferita de caldura si de lumina.
Laptele pus la fiert nu mai da in foc daca puneti in oala o pietricica sau o moneda (curate, bineinteles).
Laptele fiert nu mai face spuma daca-l acoperiti cu o folie de aluminiu, imediat dupa ce a fost luat de pe foc. Sfatul este valabil si pentru sosurile pe baza de lapte (bechamel). Folia trebuie sa fie in contact cu lichidul.
Maioneza perfecta se obtine numai atunci cand toate ingredientele care o compun au aceeasi temperatura. Daca tineti ouale in frigider, scoateti-le din vreme afara, ca sa nu fie mai reci ca uleiul.
Maioneza taiata se "repara" usor daca o turnati, incetul cu-ncetul, intr-un castron in care puneti in prealabil putina apa de la frigider.
Mustarul se pastreaza in conditii perfecte daca turnati deasupra putin ulei sau puneti o felie de lamaie, pe care o inlocuiti periodic cu alta proaspata.
Mustarul "imbatranit" isi redobandeste vigoarea daca-l amestecati cu o jumatate de lingurita de otet si o priza mica de zahar.
Miezul de nuca uscat isi regaseste savoarea initiala (cand fructele sunt culese din pom) daca e inmuiat o ora in apa sarata. Apoi se cojeste si se inmoaie o jumatate de ora in lapte fierbinte.
Nucile se sparg mai usor, fara sa li se deterioreze miezul, daca sunt inmuiate o noapte in apa cu zahar.
Omleta pufoasa se obtine prin adaugare de apa si nu de lapte, care o