Andrei Codrescu. "Romania ramane pentru mine leaganul sfant al copilariei si locul unde am descoperit mirajul poeziei". Poate ca cel mai popular roman din America in acest moment, Andrei Codrescu, si-a cucerit faima nu atat prin cele 26 de volume de poezie, proza si eseuri, cat prin comentar...
Andrei Codrescu
"Romania ramane pentru mine leaganul sfant al copilariei si locul unde am descoperit mirajul poeziei"
Poate ca cel mai popular roman din America in acest moment, Andrei Codrescu, si-a cucerit faima nu atat prin cele 26 de volume de poezie, proza si eseuri, cat prin comentariile sale saptamanale, difuzate la "National Public Radio", al carui colaborator permanent este. Calitatile care l-au facut remarcat sunt, dupa cum scrie "The Times": "o eleganta a stilului, combinata cu o sensibilitate de emigrant, care ii permite sa vada si sa combine lucrurile intr-un mod absolut special, pe care imaginatia unui american sadea nu ar fi avut cum sa-l inventeze. Ca si alti emigranti, el ne spune ceva nou si cateodata incitant despre noi si conditia noastra".
La sarbatorirea zilei nationale a Americii, Andrei Codrescu a fost singurul invitat al lui Ted Kappel, celebrul ziarist de la Abc, intr-o emisiune vizionata de milioane de oameni. Cu acel prilej, Andrei Codrescu a spus despre America: "Acest pamant este ceva indian. Sunt de acord cu asta, dar in acelasi timp este si ceva romanesc...".
Cu siguranta ca nici unul dintre intelectualii romani care au trait in America de-a lungul timpului nu si-a afirmat mai des, aproape cu obstinenta, originea. Cu ani in urma, revista americana "The Times" il situa alaturi de un grup de artisti romani de talie mondiala - Brancusi, Dinu Lipatti, fotograful Brassai, Eugen Ionescu, Tristan Tzara - toti "maestri ai unei atent controlate si cultivate persoane publice".
Andrei Codr