Stareta cu bratari de aur
Pe Valea Izei, cea mult vestita in frumusete, mai sus de un cot de drum, se afla Manastirea Barsana. Candva, pe aceasta spinare de deal pe jumatate impadurita - se inalta un vechi lacas monahal. Atestarea lui dateaza din 1390. In secolul al Xviii-lea, tunurile propagandei catolice, indreptate impotriva tuturor manastirilor ortodoxe din Transilvania, i-au alungat si pe calugarii de la Manastirea Barsana, care s-au refugiat - cu arhive cu tot - in Moldova cea primitoare si pasnica. Au trecut 200 de ani. In 1993, prin binecuvantarea episcopului de Maramures, Prea Sfintitul Iustinian, Manastirea Barsana isi recapata dreptul la existenta. Incetul cu incetul, pe masura ce se aduna banii trebuinciosi (de la oficialitati si de la localnici cu credinta in Dumnezeu), splendoarea noii manastiri se alcatuieste. O alcatuire superba, formata din constructii din lemn care respecta intru totul stilul vechi, maramuresean: o biserica, un altar pentru slujbe de vara, chilii pentru maici, atenanse gospodaresti. Intre ele, biserica este un adevarat giuvaier. Lucrata in plan treflat, avand un turn de 57 de metri (a fost amplasat cu doua elicoptere), biserica de la Barsana este cea mai inalta constructie din lemn de pe intreg teritoriul Europei.
Ar fi multe de spus despre "elementele" care alcatuiesc splendoarea Barsanei. Numai ca splendoarea aceasta cuprinde in ea nu doar frumusetea peisajului si iscusinta marilor mesteri ai locului. Ea contine si un material pe cat de fragil, pe atat de puternic: un suflet omenesc. Sufletul unei fiinte care - precum spune proverbul - sfinteste locul. Este vorba despre maica stareta Filofteia.
Am cunoscut-o in pragul casei cu chilii pentru maici (o splendoare arhitectonica), pe care il matura de frunzele si florile scuturate de vant. Inalta, subtire, aparent fara varsta, cu o frumusete discreta s