•Tiganii, numiti mai nou rromi poate si din dorinta schimbarii dar care pare sa fi singura noutate in ceea ce-i priveste, sint din ce in ce mai des la baza unor conflicte interetnice. Amploarea unor asemenea conflicte creste in ultima vreme si ofera reprezentantilor acetei etnii suportul pentru invocarea unei existente supuse oprimarii si discriminarii, ambele discutabile atita vreme cit cei mai multi rromi intra in conflict cu legea. Fiind o problema de interes public am incercat sa aflam citeva opinii vizavi de aceasta problema si cine pare sa poarte vina principala in aceste conflicte.
Ioan Maxim, 75 de ani, pensionar: "Cred ca vina in astfel de conflicte exista de ambele parti. Poate statul ar trebui sa se implice mai tare si sa creeze o organizare a lor si eventual un minim control pentru ca in general tiganii au numai pretentii si ocupatii mai putin legale".
Mihai Zait, 65 de ani, pensionar: "Dupa parerea mea aceste conflicte au la baza o stare generala de dezordine si de debusolare. Nu cred ca cauzele sint specifice pentru acest tip de conflicte ele fiind general valabile pentru dezordinea existenta in tara si in lume".
Dumitru Costin, 56 de ani, administrator: "In orice conflict ambele parti poarta o parte de vina, principiu valabil si in acest caz. Imi este greu sa ma pronunt care parte poarta insa vina principala".
Viorel Butesco, 37 de ani, ospatar: "De la caz la caz o anumita parte poarta raspunderea pentru aceste conflicte uneori cu urmari tragice; dar oricum cred ca romanii, ca majoritate, nu pot admite ca traiul sa le fie la infinit tulburat de aceasta natie".
Constantin Curca, 64 de ani, pensionar: "In societatea in care traim se remarca un haos general, care are printre alte efecte si aparitia unor astfel de conflicte. Statul ar trebui sa se implice mai mult si eventual sa le ofer