Legea 130 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca a aparut in Monitorul Oficial 355/27 iulie 1999, act normativ care prevede atit conditiile de angajare cu contract de munca, cit si cu conventie civila de prestari servicii si care va intra in vigoare din 24 septembrie a.c.
Referitor la conventiile civile de prestari servicii, noua lege reglementeaza cazurile in care pot fi incheiate acestea, respectiv:
- pentru desfasurarea unor activitati care nu depasesc, in medie, 3 ore pe zi din programul zilnic de lucru;
- pentru activitatea prestata in folosul asociatiilor de proprietari sau locatari. De mentionat ca, prin acest act normativ se elimina situatia prevazuta de Legea 83/95, prin care se puteau incheia conventii civile si pentru desfasurarea unor activitati temporare, pentru o durata de maxim 60 zile; Legea 83/95 fiind abrogata prin art. 24 din Legea 130.
Conventiile civile se incheie in forma scrisa, se inregistreaza intr-un registru special (la sediul societatii) si se depun, in termen de 20 de zile de la incheierea lor la directiile generale de munca si protectie sociala. Nerespectarea acestor prevederi de angajatori constituie contraventii, fapte sanctionate cu amenzi cuprinse intre 3 si 10 milioane lei, amenzi care se aplica si pentru nerespectarea acelorasi prevederi referitoare la contractele de munca.
Contractele individual de munca vor fi intocmite in forma scrisa si depuse, la directiile generale de munca si protectie sociala, in termen de 20 de zile de la incheierea lor.
Directiile de munca si protectie sociala percep comisioane pentru prestarea serviciilor, dupa cum urmeaza:
- 0,75% din fondul lunar de salarii angajatorilor care pastreaza carnetele de munca la Camerele de munca;
- 0,25% din fondul lunar de salarii angajatorilor care-si pastreaza si-si completeaza singuri car