•Magistratii ieseni protesteaza •Un proiect de lege se refera la modificarea si completarea Legii nr. 50/1996 privind salarizarea personalului din organele autoritatii judecatoresti •Potrivit acestuia, magistratilor li se iau toate sporurile salariale acordate pina in prezent
Magistratii ieseni, impreuna cu cei din intreaga tara, sint nemultumiti de ceea ce poate fi considerata o vadita desconsiderare a puterii judecatoresti de catre celelalte doua puteri - legislativa si executiva - din statul roman, ce se vrea a fi un stat de drept.
Potrivit Constitutiei Romaniei, cele trei categorii de organe esentiale ale statului sunt: legislative, executive, judiciare.
In aceasta reglementare cuprinsa in Constitutia Romaniei, toate cele trei categorii de organe ale statului asigura independenta functionala in exercitarea puterii unice de stat, intre acestea neexistind o ierarhizare si subordonare.
Justitia romana, o putere mai mica a statului de drept
"Desi Justitia romana este proclamata a fi egala cu Legislativul si Executivul potrivit principiului separatiei puterilor mai sus mentionate, acest lucru nu se reflecta si pe planul reglementarilor salariale ori al dotarilor material-logistice", au subliniat magistratii Curtii de Apel Iasi in memoriul transmis Guvernului si Ministerului Justitiei.
Ordonanta Guvernului nr. 9/1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, in art. 1 prevede in mod expres: "Salarizarea magistratilor din instantele judecatoresti si din parchete se face tinind seama de rolul, raspunderea, complexitatea, caracterul justitiei de putere in stat, independenta si egala ca importanta cu puterea legislativa si executiva". Salarizarea magistratilor se face tinind seama de caracterul justitiei de