•Unul din cele mai importante sectoare ale economiei romanesti - agricultura - se confrunta in acest sfirsit de mileniu cu probleme extrem de delicate. Daca in urma cu ani buni tara noastra era recunoscuta ca fiind una din cele mai productive, situindu-se pe primele locuri in Europa, in prezent situatia este cu totul schimbata, principala cauza constituind-o lipsa banilor. Daca in tarile fostului bloc comunist productia este extrem de ridicata, aceasta se datoreaza utilajelor de ultima generatie cu care se lucreaza, cit si unei mai bune cunoasteri a propriilor interese, in special in politica agricola dusa de statele respective.
Productia de griu - in grafic
In acest an, in judetul Iasi, productia de griu s-a dovedit a fi, in cele din urma, foarte aproape de estimarile efectuate, pentru anul urmator neexistind pericolul lipsei piinii de pe masa locuitorilor judetului. Productia medie realizata, de 2.600 de kilograme la hectar, a fost doar cu 50 de kilograme pe hectar mai putin decit fusese evaluat, de pe o suprafata totala de 27.120 de hectare fiind realizata o productie de 70.480 de tone.
Din suprafata totala cultivata, ponderea cea mai importanta o detine sectorul privat, aproximativ 85% (23.081 hectare), restul de 15 procente fiind in proprietatea statului. Interesant este faptul ca productia cea mai ridicata la hectar s-a inregistrat in sectorul de stat (de 3.250 kilograme la hectar), in sectorul privat existind o medie de 2.450 de kilograme la hectar.
Cu toate ca recoltatul griului s-a incheiat, la producator exista inca o cantitate importanta, de 63.682 de tone, care nu a fost inca preluata de catre beneficiari, din care 8.748 de tone sint destinate pentru insamintarile din noul an agricol. Comcereal, unul din cei mai importanti beneficiari, a preluat pina in acest moment doar 4 (!) tone de griu, in vreme ce Cerealcom