Se simtea nevoia unei reconsiderari a vietii si operei unuia dintre cei mai mari poeti rusi, Serghei Esenin. Aceasta, mai ales pentru ca a fost prezentat pina acum de catre critica noastra literara ca un poet al vietii satului, ba chiar ca un proletcultist. Iata ca un valoros exeget iesean, Emil Iordache, a indraznit sa doboare unele prejudecati si sa ne ofere, prin intermediul Editurii "Junimea", o carte deosebit de interesanta intitulata "Serghei Esenin. Omul si poetul". Volumul cuprinde in extenso viata acestui controversat poet, precum si arborele genealogic al poetului nascut la 3 octombrie 1895 si decedat in conditii misterioase la sfirsitul lunii decembrie 1925.
Avind o solida documentare literara, Emil Iordache face o analiza pertinenta a operei poetului, face trimiteri la critica vremii, lasind in partea a doua a volumului loc pentru o antologie de versuri.
"Un buchet de ironii"
Aflat la al patrulea volum, umoristul iesean Vasile Larco ofera cititorilor "Un buchet de ironii". Cartea se constituie intr-o colectie de epigrame, rondeluri si sonete umoristice. Autorul nu iarta nici una dintre tarele omenesti, subiectele de predilectie fiind constituite din gafele pe care le fac politicienii romani. Si, intrucit "cartea se adreseaza tinerilor intre 16 si 96 de ani" si este interzisa morocanosilor, o recomandam nu numai membrilor Academiei libere "Pastorel", ci si celor care mai au puterea de a zimbi.
Magda OLTEANU
Se simtea nevoia unei reconsiderari a vietii si operei unuia dintre cei mai mari poeti rusi, Serghei Esenin. Aceasta, mai ales pentru ca a fost prezentat pina acum de catre critica noastra literara ca un poet al vietii satului, ba chiar ca un proletcultist. Iata ca un valoros exeget iesean, Emil Iordache, a indraznit sa doboare unele prejudecati si sa ne ofere, prin intermediul Editurii "Junimea", o carte deose