Daca in ceea ce priveste productia de griu de anul acesta locuitorii judetului Iasi pot sta linistiti, cantitatea produsa fiind aproximativ in grafic, nu acelasi lucru se poate spune si despre alte tipuri de culturi (cum ar fi mazare boabe, rapita de ulei), in care productia realizata s-a dovedit a fi destul de mult sub evaluari. Chiar si in cazul culturilor de griu, Romania se afla in urma tarilor din estul Europei. Daca in Cehia sau in Polonia se produc, in medie, 6-7.000 de kilograme la hectar, in Romania se atinge, cu greu, nivelul de 3.000 de kilograme la hectar, si aceasta doar pe mici portiuni, aflate, in general, in sectorul de stat. In opinia directorului Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Iasi, Gheorghe Aioanei, agricultorii din Romania au ramas in urma la capitolul dotarilor cu utilaje moderne. O alta cauza a acestor diferente semnificative o constituie suprafetele extrem de farimitate pe care continua sa se lucreze la noi, ceea ce impiedica obtinerea unor performante.
In culturile de mazare boabe, de pe o suprafata cultivata de 440 de hectare s-au recoltat 581 de tone, ceea ce inseamna o productivitate medie de 1.320 de kilograme la hectar, fata de 1.610 kilograme la hectar, cit fusese estimat. In sectorul privat, care detine o pondere de peste 50%, s-au inregistrat productii ceva mai ridicate, undeva in jurul a 1.500 de kilograme la hectar. Cantitatea recoltata se afla in continuare depozitata la producator, din care 50 de tone sint destinate pentru viitoarele insamintari.
S-a incheiat recoltatul si la rapita de ulei, productia medie inregistrata fiind de 1.260 de kilograme la hectar, fata de 1.450 de kilograme la hectar cit fusese estimat. De pe o suprafata totala cultivata de 607 hectare, s-a obtinut o productie de 764 de tone, dintre care 430 de tone in sectorul de stat. De altfel, in sectorul de stat s-a obtinut me