Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 99/1999, privind accelerarea reformei economice, societatile comerciale cu capital majoritar de stat isi vor schimba conducerea. Noile dispozitii prevad disparitia functiei de manager si a Consiliilor de administratie, conducerea respectivelor unitati urmind a fi preluata de catre un administrator, care va fi numit in functie in urma unui concurs. Noul administrator poate fi persoana fizica, un grup de persoane fizice sau o persoana juridica. In judetul Iasi vor intra in acest program douazeci si cinci de firme (printre care Antibiotice, Fortus, Nicolina, Terom), fiind excluse societatile comerciale aflate intr-o faza mai mult sau mai putin avansata a procesului de privatizare (precum Asam sau Agmus). Procesul de selectie a noilor administratori va dura aproximativ 100 de zile, la capatul carora Adunarea Generala a Actionarilor va numi noua conducere.
In ceea ce priveste grila de salarizare, recent s-au facut publice criteriile in urma carora vor fi stabilite veniturile salariale ale administratorilor. Astfel, se va pleca de la salariul mediu al unitatii respective, care va fi inmultit cu un coeficient stabilit in functie de performantele respectivului agent economic. In acest fel, daca salariul mediu al unitatii respective este de 1 milion de lei, administratorul poate cistiga, lunar, un salariu cuprins intre 4 si 88 de milioane de lei.
Potrivit directorului Fondului Proprietatii de Stat Iasi, Felix Hrestic, in contractul incheiat intre agentul economic si administrator (a carui durata va fi, pentru inceput, de un an) exista si clauze pentru venituri suplimentare, precum si pentru eventuale diminuari ale salariului in cazul in care noua conducere se va dovedi neperformanta. Practic, cu cit va reusi sa eficientizeze mai mult activitatile societatii comerciale, cu atit isi va "rotunji" veniturile, existind po