Arheologie. Si istoria este in pericol. Asa-zisa reforma pune in pericol si un domeniu la care ne asteptam mai putin: istoria neamului. In vreme ce alte natii pastreaza cu sfintenie pana si caramizi vechi de un secol, pe ruinele de la Sarmisegetuza pasc oile. Lichidarea unei ferme agricole din zona Ce...
Arheologie
Si istoria este in pericol
Asa-zisa reforma pune in pericol si un domeniu la care ne asteptam mai putin: istoria neamului. In vreme ce alte natii pastreaza cu sfintenie pana si caramizi vechi de un secol, pe ruinele de la Sarmisegetuza pasc oile. Lichidarea unei ferme agricole din zona Cetatuia-Aiud si retrocedarea terenului proprietarilor vor impiedica sapaturile arheologice incepute in zona, in urma carora s-a descoperit o locuinta din secolul al Viii-lea dupa Christos. Aceasta descoperire infirma teoria conform careia populatia romaneasca din zona de ses a Transilvaniei si-a parasit habitatul in perioada marilor migratii de la sfarsitul primului mileniu.
Transilvania a fost locuita dintotdeauna. Niciodata calaretii veniti de aiurea nu s-au asezat aici, pentru ca nu exista suflet de om. Cei care au deschis ochii in aceste locuri de vis nu aveau motiv sa le paraseasca, indiferent de vitregiile de orice natura care s-ar fi abatut asupra lor.
In zona Cetatuia-Aiud au fost descoperite vestigii din cinci epoci diferite, incepand cu mileniul V inainte de Christos: gropi rituale din perioada Bronzului, vestigii din perioada culturii Cotofeni, urme de asezari apartinand civilizatiei tracice de tip Basarabi. Santierul arheologic de la Cetatuia este deosebit de important, intrucat se intampla foarte rar ca pe un perimetru atat de restrans, sa fie descoperita o asemenea varietate de vestigii.
C. I.
Monologuri Cu Scriitori
Mariana Marin
Scriitorul si vacantele lui...