Bucatarie de sezon. Rosiile. (au nevoie de soare si de retete bune). Tarta cu rosii . Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul - 200 g faina, 100 g unt rece (din frigider), 1/2 lingurita sare, faina pentru planseta, grasime pentru forma. Umplutura - 1-2 linguri zahar (30 g), 400-500 g rosii (tari), 30-5...
Bucatarie de sezon
Rosiile
(au nevoie de soare si de retete bune)
Tarta cu rosii
Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul - 200 g faina, 100 g unt rece (din frigider), 1/2 lingurita sare, faina pentru planseta, grasime pentru forma. Umplutura - 1-2 linguri zahar (30 g), 400-500 g rosii (tari), 30-50 g jumatati de miez de nuca, 3 catei de usturoi, piper, o crenguta rozmarin, 150 g telemea desarata (moale), 2 tulpini de praz.
Mod de preparare: Aluatul - Se framanta (cu mana) un aluat neted din faina, unt (taiat bucatele), sare si circa 4 linguri de apa rece. Se acopera si se lasa la frigider 30 de minute. Umplutura - Se unge fundul unei tavi pentru tarta si se presara cu zahar, apoi se pune tava pe foc (sau in cuptor) si se lasa zaharul sa se caramelizeze. Rosiile, spalate, se taie felii groase de circa 1 cm si se asaza pe fundul tavii. Printre ele, se pun jumatatile de miez de nuca, cu partea bombata in jos. Se curata usturoiul, se taie feliute subtiri si se presara peste rosii. Se sareaza, se pipereaza, se presara deasupra rozmarinul faramitat. Se infaineaza planseta si se intinde aluatul, dandu-i o forma rotunda, cat tava de copt, peste stratul de rosii. Se baga tarta in cuptorul incins si se coace circa 25 de minute la treapta a Iii-a a aragazului. Calda, se rastoarna pe planseta sau pe o tava, stratul de rosii fiind acum sus. Se freaca bine telemeaua si se pune in gramajoara pe mijlocul tartei, apoi se presara rondele de praz.
Rosii umplute
Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 r