Înainte de a întocmi prezentarea de fată, i-am cerut, în acest sens, o sugestie chiar persoanei în cauză, respectiv doamnei Maria Bucur Graur:
"Ce-as putea spune despre mine?! M-am născut la Târgu Mures, în martie 1913, am urmat Facultatea de Litere la Cluj, unde m-am si căsătorit si unde s-a născut fiica mea.
Pe atunci eram convinsă că întreaga mea viată se va desfăsura între Cluj si Târgu Mures. A venit însă Dictatul de la Viena, când, în august 1940 a trebuit să părăsim Clujul si să ne stabilim la Craiova, unde sotul meu, fiind medic radiolog, a putut să profeseze. La Bucuresti m-am stabilit mult mai târziu, după decesul sotului. Cam atât..."
O excesivă modestie o împiedică pe doamna Maria Bucur Graur să realizeze, nu numai valoarea sa ca intelectual "de modă veche" dar si ca detinătoare a unor importante informatii legate de oameni si evenimente, informatii rămase intacte, în ciuda trecerii timpului.
Doamna M. B. Graur este sora scriitorului Septimiu Bucur si, respectiv, cumnata criticului literar Ion Chinezu. Despre acestia - si nu numai - va fi vorba în dialogul nostru. (C.F.)
În cadrul unui material documentar publicat în revista "Apostrof" nr. 4 din 1999, apărea o listă, întocmită, evident, de securitate, cuprinzând numele persoanelor care au avut legătură cu poetul Lucian Blaga. V-a surprins absenta numelui Ion Chinezu. De ce?
M-a surprins deoarece stiam că Ion Chinezu, critic literar si, respectiv, cumnatul meu, au fost buni prieteni. Înainte de a fi profesor la Facultatea de Litere din Cluj, Lucian Blaga a fost, după cum stie toată lumea, ambasador la Lisabona. A venit la Cluj, si până a rezolva o serie de formalităti legate de mutarea familiei sale la Cluj, a locuit în casă la familia Chinezu.
...V-ati fi asteptat să fie cap de listă.
Fireste, căci prietenia lor s-a mentinu