Un roman care nu putea apărea decât după 1989
Editura Humanitas a publicat la sfârsitul anului trecut forma completă a romanului Luntrea lui Caron de Lucian Blaga. După cum se precizează într-o necesară Notă asupra editiei, romanul a fost scris între 1951-1953 (Lucian Blaga era pe atunci bibliotecar-sef la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei). Autorul a revizuit manuscrisul în perioada 1956-1958 (dar nu considera definitivă nici această ultimă variantă). Titlul Luntrea lui Caron a fost dat de Revista de istorie si teorie literară, care a publicat integral primele capitole în nr. 1-2 si 3-4 din 1989 (fragmente disparate apăruseră anterior în Viata Românească, Luceafărul, Gazeta literară si Manuscriptum). Dactilografiat în iarna 1988-1989, în atmosfera de teroare ideologică de atunci, romanul a suferit diverse tăieturi. A apărut în 1990 la Editura Humanitas, sub îngrijirea lui Dorli Blaga si a lui Mircea Vasilescu (care i-a scris si o postfată). Editia de acum reproduce manuscrisul autograf, aflat în păstrarea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, si cuprinde si fragmentele omise în editia anterioară.
Putem usor să ne dăm seama, citind editia de acum, ce anume făcea romanul de nepublicat înainte de 1989. Este vorba de o calificare fără iluzii a ocupatiei sovietice si a instaurării comunismului în România. Desi stia, fără îndoială, că aprecierile sale asternute pe hârtie i-ar putea aduce ani grei de temnită, Lucian Blaga nu se sfia să scrie:
"Se porni o sustinută actiune de desfiintare a tuturor 'reliefurilor' în orice domeniu al spiritului. S-ar putea sustine că a fost lichidat cultul personalitătii, acesta fiind înlocuit cu cultul impersonalitătii, dacă în subsidiar n-ar fi apărut fetisismul, de-o înfătisare cu totul magică si primitivă, a unei singure 'personalităti', care era 'genialul'. Epitetul se adău