Despre Viorel Cataramă s-au scris mai multe sute de metri de coloane de ziar. Unele pro, cele mai multe contra. A fost privit pe rînd drept spărgător al PNL, apoi drept unificator al acestui partid, drept liberal mai catolic decît toti liberalii, iar ulterior ca un fel de acompaniator politic al ideilor fostului premier, Nicolae Văcăroiu. În cele din urmă, Viorel Cataramă s-a refugiat în idei politice nici liberale, nici etatiste, după ce s-a văzut liderul unui partid neparlamentar alături de un alt personaj controversat în presă, Virgil Măgureanu.
Ceea ce îi mai leagă pe amîndoi acesti politicieni e că au avut de-a face cu o presă în cea mai mare parte negativă. Dar poate si faptul că fiecare dintre ei a adus în PNR un anumit capital. Viorel Cataramă a venit cu forta lui financiară. Virgil Măgureanu, cu puterile oculte ale unui fost sef al SRI. Ce putea fi mai potrivit pentru un partid decît reunirea puterii bănesti cu aceea a informatiilor? Nimic, teoretic, aproape totul, practic. În particular, atît Viorel Cataramă, cît si Virgil Măgureanu, mai ales acesta din urmă, au relatii bune cu ziaristii, dar amîndoi au relatii proaste cu presa. Si unul si celălalt sînt mediatizati prompt atunci cînd ies la rampă. Dar aproape indiferent ce ar face, sînt priviti cu neîncredere.
De unde vine această neîncredere? Poate că si din pricina faptului că au amîndoi istorii personale din care se pot construi foarte greu biografii exemplare. Nu e mai putin adevărat însă că mult mai putin controversatul biografic Victor Ciorbea, liderul altui partid apărut după ultimele alegeri, n-are o soartă mai bună. Oricîte eforturi ar face Victor Ciorbea, el există ca fost premier, dar nu prea e ca sef de partid.
Cazul lui Viorel Cataramă e încă mai interesant, cel putin factologic, deoarece bogatul om de afaceri a evoluat politic asa c