•Pentru o femeie este foarte greu sa lucreze cu barbatii
Inginera Gabriela Sabdu Ville este singura femeie din Iasi si printre cele trei din tara care au ales una dintre cele mai grele meserii, cea de expert degustator de vinuri. Despre placerile si avatarurile unei astfel de meserii, am conversat in fata unui pahar de nectar de fructe.
O familie cu 14 ingineri agronomi
- O femeie-degustator expert de vinuri este o raritate. Cum ati ajuns sa imbratisati aceasta specialitate pentru acre, din cite am aflat, din toata tara au optat doua-trei femei?
- Am urmat cursurile Facultatii de horticultura a institutului agronomic iesean pe care le-am absolvit in 1957. Visul meu, inca de atunci, era sa lucrez in cercetare. Si am ajuns in laboratorul Statiunii de cercetari hortiviticole din Copou, in urma unui examen extrem de greu, poate cel mai greu din viata mea, in specialitatea oenologie. Am fost colega cu cel care avea sa-mi devina sot si, multi ani, director al institutului, Gorun Sandu Ville. De fapt, in familiile noastre a existat o traditie: de la bunicul sotului meu, venit in tara in secolul trecut, si pina la sora mea, sint 14 ingineri agronomi.
- Ce inseamna sa fii degustator-expert?
- Este treapta cea mai inalta a acestei specialitati. Exista trei categorii: degustator de vinuri, degustator oficial si degustator expert. La aceasta din urma treapta se ajunge dupa cel putin zece ani de practica.
Un degustator-expert de vinuri nu bea, nu fumeaza, nu maninca condimentat, nu trebuie sa raceasca
- Ce sa intelegem prin "degustator-expert"?
- Unui degustator ii sint absolut necesare citeva simturi foarte bine dezvoltate: simtul olfactiv si gustativ. Ca acestea sa nu fie alterate, nu ai voie sa ai malformatii nazale, nu ai voie sa bei, sa fumezi, sa maninci condimentat, sa racesti.