Mancaruri cu cartofi. Septembrie e luna cartofilor.Ca le spuneti barabule, crumpene sau picioici, nu conteaza. Conteaza ca le-a venit anotimpul si ca pot fi transformati in mancaruri gustoase si rafinate. Cu o conditie: sa va feriti ca de diavol de cartofii tratati cu ingrasaminte nenaturale . Chifte...
Mancaruri cu cartofi
Septembrie e luna cartofilor.Ca le spuneti barabule, crumpene sau picioici, nu conteaza. Conteaza ca le-a venit anotimpul si ca pot fi transformati in mancaruri gustoase si rafinate. Cu o conditie: sa va feriti ca de diavol de cartofii tratati cu ingrasaminte nenaturale
Chiftele de cartofi cu pere si sos de smantana
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru sos - 250 g smantana, 2 linguri zeama de lamaie, coaja de la o lamaie, 1/2 legatura cimbru, 40 g seminte de dovleac, sare, piper. Pentru chiftelute - o ceapa, 300 g cartofi, o para mare (200 g), un ou, o lingura faina, piper, sare, 3 linguri ulei.
Mod de preparare:
Sosul - Se amesteca bine smantana cu zeama de lamaie, apoi se incorporeaza coaja rasa de lamaie, frunzulitele de cimbru si semintele de dovleac curatate si taiate marunt. Se gusta de sare si piper.
Chiftelutele - Se curata ceapa, cartofii si para (se indeparteaza semintele si partea lemnoasa), se dau pe razatoare si se amesteca cu oul, faina, sarea si piperul. Se prajesc, pe rand, in uleiul incins (ies opt bucati) si se servesc fierbinti, impreuna cu sosul de smantana.
Cartofi copti cu salata de ierburi aromate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (mai mici), o lingura boabe de coriandru, sare, piper, 4 linguri ulei fin. Pentru salata: cateva frunze de salata verde (eventual de papadie), 1/2 legatura de busuioc, 1/2 legatura de patrunjel verde, cateva frunze de macris, 2 fire de menta, 2 catei de usturoi, o ceapa rosie, 6 linguri otet aromat, 3 lingur