Considerat în mod simplist o ocupatie parazitară si plicticoasă, comentariul critic e, dimpotrivă, un joc plin de bucurii. Spectaculos ca orice joc de echipă. Cum-necum, criticul tine seama de toti cei care l-au precedat în explorarea unei cărti, beneficiază de descoperirile acestora, le depăseste sau le neglijează voit, continuă drumul, se întoarce, ocoleste, ajunge în locuri noi. Cînd ignoră ăechipa" nu poate fi suspectat de inocentă, o face cu un scop clar, de-obicei încercarea de a depăsi prejudecătile, dar eforturile sale solitare rămîn totusi în istoria echipei.
Blazonul
Sînt polemici sau dezbateri critice întinse pe decenii, ca o partidă care cere la nesfîrsit o revansă sau ca o jucărie ajunsă mereu în mîinile altcuiva. Cîteva dintre jucărioarele cele mai iubite de criticii români provin din Craii de Curtea-veche de Mateiu Caragiale. Prima este întrebarea: cine sînt craii numiti în titlu sau, schimbînd putin accentul, cîti crai sînt? În episodul trecut al Alfabetului i-am mentionat pe principalii (dar nu singurii) critici care s-au ocupat frumos si serios cu această întrebare. Chestiunea e mult mai complicată decît s-ar zice: titlul romanului este simbolic, ca să nu spunem heraldic si este evident că personajele nu pot fi întelese fără descifrarea blazonului. Or, blazonul crailor mateini cuprinde si o cifră, complicat desenată: unii cred că disting un 3, altii sînt siguri că e vorba de un 4.
Ezitarea între 3 si 4 e de altfel foarte veche în istoria crailor. În apocrifele, în romanele si în filmele care pornesc de la povestea celor 3 crai originari, cei care au venit să i se închine lui Isus cu aur, smirnă si tămîie (Matei, 2, 1-12) apare uneori si un al 4-lea personaj, un ghid misterios al celor trei, poate întruparea stelei călăuzitoare. Evanghelistii, un fel de crai-cronicari ai lui Isus, sînt 4. 3 fii ap