•Desi legea asigurarilor de sanatate a fost publicata de citeva luni, nici la ora actuala nu a intrat in totalitate in vigoare. Contractele cu medicii de familie sint partial semnate, cele cu medicii stomotologi abia se discuta si exemplele ar putea continua. Teoretic, de astazi, ar trebui sa se schimbe o buna parte a sistemului sanitar invechit de zeci de ani. Practic, insa acest proces nu va putea fi schimbat decit treptat.
Cei care nu sint asigurati vor plati asistenta medicala
Conform noii legi, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pot fi admisi sa lucreze numai medicii si personal sanitar acreditat. Calitatea de asigurat se dovedeste cu carnetul de asigurari sociale pentru sanatate, iar pentru pensionari cu talonul de pensie. Modelul carnetului este unic si este stabilit de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pina la ora actuala, aceste carnete inca nu au aparut, nefiind nici macar tiparite. La intrarea in vigoare a normelor, prevederile privind modul de incasare a contributiilor la asigurari sociale de sanatate, se modifica in mod corespunzator. Persoanele care, potrivit Legii nr.145/1997, aveau obligatia sa se asigure si care nu dovedesc calitatea de asigurat si plata la termenele stabilite de lege a contributiei, suporta integral costul asistentei medicale acordate.
Numai medicii de familie vor elibera bilete de trimitere in spital
Casele de asigurari de sanatate deconteaza numai investigatiile paraclinice efectuate in laboratoarele acreditate de catre casele de asigurari de sanatate si colegiile judetene ale medicilor. Investigatiile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului in ambulatoriu sau in spital nu se deconteaza in cazul repetarii din motive tehnice sau nemedicale (inclusiv cele la cererea pacientului). Asiguratii se pot prezenta la medicul de specialitate din ambulato