S-a întâmplat în timpul lui Ceausescu
Cunoscut ca poet si publicist, Mihail Gălătanu le-a făcut de curând cititorilor săi surpriza de a publica un scurt roman, Mesterii de clopote. Este vorba de un roman care are elemente de literatură non-fiction, dar si dezvoltări de proză fantastică, asociere mai rar întâlnită în literatura română. Autorul procedează deopotrivă ca un ziarist, care reconstituie dosarul unei întâmplări petrecute la Fabrica de Plase si Unelte de Pescuit dintr-un oras de pe malul Dunării, si ca un poet, înclinat să atribuie sensuri esoterice întâmplării respective.
Din această combinatie rezultă un basm, un basm însă pentru adulti, întrucât are subtilitătile unui joc literar si chiar un secret umor, accesibile doar cititorilor care si-au pierdut naivitatea.
Spatiul si timpul acestui basm nu sunt mitice. Epica lui se desfăsoară în România, în timpul lui Ceausescu. Ar trebui scris cândva un studiu despre ceea ce s-ar putea numi "fantasticul comunist", asa cum l-au cultivat mai multi scriitori de primă importantă, de la Mircea Eliade la Mihail Bulgakov. O trăsătură caracteristică a acestui gen de fantastic o constituie inevitabila sa tentă satirică. În mod invariabil, ori de cîte ori se petrece ceva iesit din comun, autoritătile comuniste, inclusiv politia secretă, intră în alertă, tratând faptul inexplicabil ca pe o provocare ideologică sau chiar ca pe un complot. Din această inadecvare rezultă situatii comice.
În cartea lui Mihail Gălătanu, satira este estompată, dar nu lipseste. În momentul în care află că la Fabrica de Plase si Unelte de Pescuit s-a descoperit, îngropat în pământ, un urias clopot de bronz cu proprietăti magice si, sub el, cadavrul unui muncitor, putrezit numai pe jumătate, Securitatea îl trimite urgent la fata locului pe locotenentul Achim Savicevici, pentru a face o anchetă. Ac