•Produsele romanesti tind sa faca loc din ce in ce mai mult celor din import •Acest lucru se intimpla in ciuda preturilor mai ridicate ale concurentilor din Vest
Statisticile saraciei
Piata produselor alimentare din Romania a ajuns locul unor aprigi dispute intre produsele autohtone si cele din import. "Batalia" tinde sa fie cistigata, in cele din urma, de import. Fiind in joc in special interesele unor importatori "strategici" (atrasi de o piata cifrata, doar in Iasi, la sute de miliarde de lei lunar), productia interna a scazut spectaculos. Pentru judetul Iasi datele statistice sint clare: productia de piine, ulei comestibil, lapte de consum, brinzeturi sau carne de pasare sint in scadere constanta. Acestea sint completate de scaderea efectivelor de animale, in principal la carnea de porc. Fata de 1998, pe primele opt luni ale anului in curs efectivele de animale in judetul Iasi au scazut cu 4,3 mii de capete bovine, 49,7 mii de capete porcine si 17,3 mii de capete ovine si caprine, productia de lapte de vaca scazind cu 17,5 mii de hectolitri, iar cea de oua cu 11,6 milioane de bucati.
Agricultura: costuri ridicate, performante reduse
Toate acestea, adaugate la scaderea permanenta a suprafetei de exploatare agricola, dau o imagine extrem de pesimista asupra agriculturii romanesti.
Una din principalele probleme ale economiei romanesti este cea a costurilor ridicate de productie, care in general depasesc preturile de desfacere practicate in alte tari.
Daca in Romania se produc in medie, 3.000 de kilograme de porumb la hectar, pentru a da doar un exemplu, in tarile foste socialiste productia se ridica pina la 7-8.000 de kilograme, in conditiile in care se folosesc utilaje agricole de ultima ora, precum si soiuri performante. Este drept, s-a incercat si la noi introducerea de utilaje agricole de ulti