Cel mai recent număr al revistei Secolul 20 si-a ales un subiect cu două înfătisări distincte: pe de-o parte, metafora locului si a locuirii, spre satisfactia eseistilor si a scriitorilor, pe de altă parte, problema gravă a poluării mediului, abordată cu maximă seriozitate de specialisti în domeniu.
Printre cei care au răspuns la prima provocare se numără Gabriel Liiceanu cu un fragment tradus din Heidegger dintr-un volum în curs de aparitie si un eseu în care mai vechea peratologie se adaptează cu usurintă problematicii locului si a locuirii, Mihaela Anghelescu-Irimia cu un eseu British-oriented, în care abunda etimologii savante si moralizatoare dintr-un secol 18 englez plin de învătăminte pentru lumea de azi, Anca Manolescu cu un amplu si foarte documentat text despre problematica geografiilor simbolice. Pentru doritorii de literatură, un monolog de Vlad Zografi, poeme de Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti si Robert Bly (selectate pentru mesajul lor ecologic!), un jurnal imaginar al Adrianei Babeti. Dintre scriitorii care au răspuns "anchetei" despre loc si locuire: Gabriela Adamesteanu, Constantin Toiu, Stefan Aug. Doinas.
Pentru a doua parte a subiectului, poluarea, semnează articole si fragmente de lucrări: James Lovelock, Marcian Bleahu, Cristina Ochinciuc, Pierre Alphandery, Pierre Bitoun, Yves Dupont (în traducerea Doinei Jela Despois), Augustin Ioan.
Cu următoarea aparitie, revista Secolul 20 va reînnoda traditia sa din deceniile trecute si va avea ca subiect o personalitate: Goethe.
"Secolul 20", Loc-locuire, poluare, 1-2-3/1999, Revistă de sinteză, Literatură universală, Stiintele omului, Dialogul culturilor, editată de Uniunea Scriitorilor din România si Fundatia Culturală Secolul 21.
Cel mai recent număr al revistei Secolul 20 si-a ales un subiect cu două înfătis